petak, 7. listopada 2016.
Home »
» AJVAR
AJVAR
Ove godine sam prvi put s mamom pripremala ajvar, zanimalo me koliko je to tezak proces i hocu li ga moci sljedece godine pripremati sama. Ispostavilo se da pravljenje ajvara i nije toliko tesko ali oduzima dosta vremena pa je svaka pomoc dobrodosla. Svake jeseni isprobam razlicite vrste ajvara i meni osobno najbolji je onaj koji sadrzi kratko obarenu papriku i patlidzan, ukusniji mi je od onog gdje se povrce pece. Neki ce na to reci, paprika i patlidzan za “pravi” ajvar moraju se ispeci te se tako peceni gule i melju, no na to djed ili baka iz Makedonije mogu reci “pravi” ajvar je onaj makedonski i uopce ne sadrzi patlidzan. Zato cu naglasiti ovo nije “pravi” ajvar, ako to uopce postoji, ovo je ajvar koji je meni okusom nabolji i ciji cu recept dok ne naidjem na bolji ponavljati svaku jesen. Moja mama pravi ajvar po receptu slicnom ovome, samo sto stavi nesto vise patlidzana u odnosu na papriku. Ovaj ajvar je napravljen po receptu Anine mame, a znam velik broj ljudi koji se slozio da je najukusniji. Meni je kod ajvara bitno da sadrzi dovoljno cesnjaka, da je ljut i kremast, a ovaj je bas takav.
Sastojci
za 12 staklenki srednje velicine, povrce vazemo ocisceno
12 kg rog paprike
4 kg patlidzana
5 - 6 glavica cesnjaka
12 vecih ljutih papricica
6 l vode
1 l octa
300 g soli
400 g secera
Crni papar u zrnu Podravka
1,5 l ulja
Priprema
1.
Papriku cemo izrezati na cetvrtine.
2.
Patlidzancemo izrezati na kockice (patlidzan ne moramo guliti cijeli, mozemo ostaviti malo kore). Patlidzan cemo nasoliti te cemo ga ostaviti nekoliko sati kako bi pustio vodu i gorcinu.
3.
U octu, vodi, seceru, soli i papru u zrnu prvo obarimo izrezanu papriku a zatim i patlidzan.
4.
Papriku i patlidzan cemo samljeti u masini za meso.
5.
U velikom loncu cemo zagrijati ulje te cemo u to ulje ubaciti samljeveno povrce. Povrcu cemo dodati cesnjak i ljute papricice koje smo usitnili u multipraktiku.
6.
A sada dolazi najtezi dio. Ajvar cemo mjesati nekoliko sati bez prestanka dok ne dobijemo zeljenu gustocu.
7.
Pred kraj ajvar cemo isprobati te ga dodatno zaciniti solju i secerom ako je potrebno. Staklenke cemo puniti gotovim ajvarom te cemo ih poklopljene ostaviti na toplomu preko noci.
0 komentari:
Objavi komentar