srijeda, 5. listopada 2016.
Home »
» DŽEM OD JABUKA
DŽEM OD JABUKA
Ove godine sam napravila baš puno zimnice i kad sam videla recept za ovaj džem od jabuka, morala sam da ga isprobam....ako volite ukus cimeta i vanile, volećete i ovaj mirišljavi džem.
Sastojci
1 kg očišćenih jabuka
40 ml soka od limuna
korica od jednog većeg limuna
100 g šećera
225 ml ne zaslađenog soka od jabuka
1 kesica vanilinog šećera
1 kašičica cimeta
Priprema
1.
Jabuke oprati, oljuštiti, očistiti od semenki. Kore i ono što ste očistili iz sredine, nemojte bacati i od toga ćemo napraviti nešto.
2.
U veću šerpu sipati ne zaslađeni sok od jabuka, limunov sok, izrendanu koricu limuna, vanilin šećer . šećer, cimet i dodati isečene jabuke na kockice i sve izmešati.
3.
Staviti šerpu na ringlu i uključiti na jaku tempewraturu, kuvati oko desetak minuta, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još desetak minuta i na kraju smanjiti još temperaturu i kuvati, malo češće mešajući, još 5 minuta. Varjačom pritiskati komadiće voća da imate glatku masu, ali ostavite da ima po malo i komadići voća.
4.
Tegle oprati i staviti ih u rernu da se osuše i zagreju.
Vruć džem sipati u vruće tegle, zatvoriti, zaviti ih u neko ćebence i ostaviti ih da se potpuno ohlade. Kako se tegle hlade, čućete ono pucketanje, što znači da se vakumiralo.
Ohlađene tegle ostaviti u špajz.
5.
Prijatno!!!!
Posluživanje
Od ove količine jabuka ja sam dobila samo dve teglice po 250 ml tako da nemam viška da vam pokažem kako džem izgleda, ali čim budem ponovila pravljenje, pokazaću vam...
U originalnom receptu kaže 200 g šećera, ja mislim da je to puno, takođe zavisi od vrste jabuka koju koristite za ovaj džem. Ja sam koristila royal gala, koje su dosta slatke, ako koristite kisele jabuke, povećajte količinu šećera a smanjite količinu limunovog soka.
0 komentari:
Objavi komentar