četvrtak, 6. listopada 2016.
Home »
» HRSKAVE KIFLICE SA JOGURTOM
HRSKAVE KIFLICE SA JOGURTOM
Sastojci
Za testo:
1 sveži kvasac
2 dcl mleka
1 kašika šećera
2 cela jaja
1,5 kašičica soli
2 dcl jogurta
700 g mekog brašna
Za mazanje testa:
250 g margarina
1,5 kašičica soli
Za premazivanje i posipanje kiflica:
1 jaje
susam i laneno seme
Priprema
1.
U mlakom mleku rastvorite kvasac i kašiku šećera, dobro promešajte i ostavite da nadođe. U većoj plastičnoj posudi razbijte jaja, dodajte so i promešajte varjačom. Potom dodajte i jogurt. Kada je kvasac nadošao, ulijte ga u posudu i sve dobro izmešajte. Počnite postepeno da dodajete brašno, mešajući varjačom. Kada ste sve dodali, zamesite testo rukama na pobrašnjenoj podlozi.
Testo podelite na 8 jednakih delova i od njih formirajte loptice.
Potom uzmite omekšali margarin i izmutite ga penasto mikserom sa malo soli. U posudi raspodelite kašikom margarin na 7 delova, jer ćete svaku lopticu testa razvući oklagijom i premazati margarinom, jedino se poslednje testo ne maže, zato ide margarin na 7 delova.
Dakle, uzmite prvu lopticu testa, razvucite je oklagijom tako da dobijete krug veličine jedne veće palačinke, recimo prečnika oko 28 cm i debljine oko 3 mm. Premažite taj krug margarinom, pa razvucite drugu lopticu testa na istu veličinu i poklopite prvi krug testa, opet premažite margarinom, i tako ponavljajte postupak dok ne razvučete i poslednju lopticu testa.
Ovako naslagano testo, premazano između slojeva margarinom, ostavite da odstoji pola sata.
Potom sve rastanjite oklagijom na nekih 3-4 mm debljine i secite testo na duže trouglove, zamotajte ih i formirajte kiflice.
Kiflice slažite u malo nauljen pleh od pećnice (trebaće vam dva), premažite ih jajetom i pospite susamom i semenkama lana. Možete i kimom, kako više volite.
Kiflice pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 250 stepeni, dok ne porumene, 20-30 minuta. Možete kasnije i smanjiti pećnicu na 200 stepeni pa peći malo duže, sve zavisi od vaše pećnice.
2.
Prijatno!
Posluživanje
Kiflice su najbolje sveže, čim se ispeku jer su tada najhrskavije, mada su dobre i sledeći dan iako tada gube na hrskavosti ali i dalje ostaju meke.
Možete ih praviti prazne ili puniti sa šunkom, sirom ili nadevom po želji.
Poslužite ih uz šolju jogurta ili mleka.
0 komentari:
Objavi komentar