petak, 7. listopada 2016.
Home »
» IRSKI GULAŠ
IRSKI GULAŠ
Čuveno irsko jelo, lonac obavezan o danu Sv.Patrika (St. Patrick’s Day), sprema se od janjetine, vrata, plećke, ali je fantastičan način i za junetinu, divljač , perad, kunića .... Irci spremaju na maslacu, obožavaju ga, mi možemo kombinirati i dodati notu Mediterana npr. s ružmarinom i s maslinovim uljem, ali i sa svinjskom mašću koja dodaje poseban okus ovom jelu, ne sprema se s gljvama ali ne smetaju, ja bih ih dodao vrlo kratko propžene na samom kraju, dok suhe gljive preporučam posebno (crne trube, vrganje...), također preporučam i malo nasjeckanog svježeg kupusa koji odlično odgovara ovom jelu posebice janjetini, uf uf itd ... Ima ovdje već recepata uza ovo jelo, mada ću ja tu uz male napomene voditi one koji imaju veeelike oči od straha kada ulaze u kuhinju (što će mi reći njegova mama kada proba...), a kada naprave ovaj lonac čuti će rečenicu poput ove : „Draga, kuhaš bolju sarmu (grah) od moje mame !“, a rečenica nalik ovoj, najveći kompliment za suprugu na svijetu. Omjere povećajte srazmjerno, neki od oka, neki uz pomoć kalkulatora...
Sastojci
600 gr mesa (janjetina, junetina) od vrata, plećke
2 glavice crvenog luka
1 komad bijelog dijela poriluka
2-3 mrkve
2-3 krompira
list sušenog lovora
1 žličica timijana sušenog (majčina dušica)
2-3 česna češnjaka
1 žlica brašno (obično, škrobno, bijelo kukuruzno, prekrupa)
5-6 zrna bibera
1 žličica rajčice koncentrat (i/ili nekoliko sjeckanih pelata)
cca 7 dl goveđeg temeljca (pileći, povrtni, kocka...)
sjeckani peršin , vlasac
I još po vlastitom ukusu i procjeni :
0,5-1 dl crno pivo (guinness.., tamno, kvalitetno lager ili premium)
0,5 dl crno vino kvalitetno
komad svježeg kupusa
gljive sušene (svježe)
Marinada (po želji i vlastitom ukusu)
soja umak, worchestershire umak, ulje
mješavina suhih začina, sol, papar,
senf sa sjemenkama gorušice (dijon)
Temeljac
Meso i kosti goveđe, janjeće, pileće
luk, češnjak
sol, lovor, zrna papra
Priprema
1.
predhodno začinite ili marinirajte meso (po vlastitom ukusu)
nasjeckajte luk i poriluk, mrkvu, češnjak, krumpir,(kupus)
2.
popržite meso ... na maslacu ( masti, kombinaciji) ...
dodajte, luk, malo kasnije poriluk, mako posolite, dinstajte dok malo ne omekša
3.
dodajte ostalo povrće, češnjak, rajčicu, krompir (kupus)
pospite brašnom, a ako koristite pivo i/ili vino, sada podlijte vinom i/ili pivom da deglazirate talog s dna tave
(ako ne koristite, tada neka temeljac obavezno bude hladan iz istog razloga)
4.
podlijte juhom, temeljcem, da lagano prekrije sastojke,
pećnicu ugrijte na 120-150 C (ovisno o vremenu pripreme, može i na manju temperaturu)
5.
stavite u pećnicu da lagano krčka dok meso ne omekša, i umak ga prožme,
cca 2 h (u polakom kuhanju, na niskim temperaturama kuhanja, tzv „slow cooking“, a laaganini može i kroz noć)
6.
na samom kraju, pospite sjeckanim peršinom i vlascem
7.
Janjeći i juneći gulaš ...
8.
Originalno ga irci rade od janjetine, i to od vrata i/ili plećke, a ja volim i krmenadliće ...
Temeljac
1.
Temeljac , juhu, skuhajte od mesa i kostiju, luka, češnjaka, ne puno korjenastog povrća, soli, zrna birera i lovora
Luk crveni je dobro prije prepepći na ploči štenjaka, ili na plinskom plamenu
Posluživanje
servirajte u dubokim tanjurima ili zdjelicama, jedite s dobrim kruhom (raženim ili hrskavim bijelim) a ja volim s i kiselom paradjz paprikom, i prijaju razne salate ...
ma servirajte i jedite onako po vašem guštu
Zalijte s dobrim pivom , a i vino je ok.
0 komentari:
Objavi komentar