utorak, 4. listopada 2016.

MAJČINA PITA OD JABUKA


Ovaj recept zapravo potječe još od moje bake.. tko zna koliko je star.. ona stalno spravlja pite raznih varijacija, ali uvijek sa istim tijestom – tijesto je prhko, zahvaljujući domaćoj masti, koja mu daje onaj fini starinski "štih".

Sastojci
tijesto
600 g oštrog brašna
200 g šećera (sameljite ga u prah…)
1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone!)
2 umućena žumanca
2 žlice kiselog vrhnja
120 g nerastopljene masti
po potrebi, mlijeka
fil od jabuka
oko 2,5kg jabuka
2 paketića vanilin šećera
malo cimeta, klinčića i đumbira
1 žlica čokolade u prahu
par žlica krušnih (ili biskvitnih) mrvica
oko 100 - 150 g šećera (po želji)
4 bjelanca (čvrst snijeg)

Priprema
1.
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.
2.
Za fil jabuke oguliti, naribati i staviti u duboku zdjelu na laganu vatru, te pirjati dok ne porumene i omekšaju (jabuke same puste sok, tako da netreba nadolijevati vode).
3.
Pustiti jabuke da se ohlade i odliti višak tekućine (!) – popijte je :-) Zatim dodati vanilin šećere, cimet, klinčić, đumbir, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer, te na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
4.
Razvaljati polovicu tijesta te staviti na namaštenu i pobrašnjenu tepsiju (onu najveću), rasporediti nadjev, te pokriti drugim dijelom tijesta.
5.
Vilicom “probušiti” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.
6.
Lagano premazati uljem i staviti u zagrijanu pećnicu (190*C) i peći sve dok ne dobije lijepu smeđkastu boju (ovisi ako želite jače ili slabije pečenu pitu..).
7.
Izvaditi iz pećnice i hladnu posipati šećerom u prahu (po želji).
Možete je i zamrznuti, a iz zamrzivača ravno u pećnicu. Naravno, produžuje se vrijeme pečenja… i pečenu možete zamrznuti! Dobro hermetički zatvorenu (u vrećicama za zamrzavanje) i u većim komadima, pa je odmrznete u MW, malko prohladite i narežete na kockice/šnitice

0 komentari:

Objavi komentar