četvrtak, 6. listopada 2016.

PAŠTETICE SA SIROM

Paštetice sa sirom
Veoma jednostavne, lisnate pogačice koje je mama stalno pravila dok smo bile male, zaista su jako lepe i ukusne. Možda ovde postoji ovakav recept, ali kako sam vam dužna jedan za pecivo za vreme svog "mandata" ;), a nisam u stanju trenutno da izmišljam recepte, a naročito da mesim, napisaću vam ipak kako sam ih radila.

Sastojci
500 g brašna
100 ml ulja
1 jaje
1 kašičica soli
200 ml hladne vode
250 g margarina
fil
1 belanac
mala kriška sira
premaz
1 žumanac
susam

Priprema
1.
Zamesite testo od brašna, jaja, ulja, soli i hladne vode. Brzo izmešajte samo da se sastojci povežu, ne treba puno mesiti. Dobićete relativno tvrdo testo, ali takvo i treba da bude.
2.
Razvucite testo u obliku pravougaonika i narendajte 1/3 margarina preko. Uvijte koru u rolat, napravite oblik pužića, stavite u posudu i u frižideru ostavite da stoji pola sata.
Postupak ponovite još dva puta, svaki put razvucite testo i narendajte margarin pa vratite u frižider na pola sata. Ja sam razvijala testo direktno iz ovog puž oblika, lagano pritiskajući oklagijom da ne bi margarin procurio.
3.
Nakon poslednjeg odmaranja u frižideru, testo ponovo razvucite i isecite na 12 kvadrata. Na svaki stavite po malo fila, spljoštite ga odozgo da ne bude baš na gomili. Fil napravite tako što ćete lagano umutiti belanca i pomešati sa izmrvljenim sirom.
4.
Svaki kvadrat preklopite sa svih strana preko fila, kao knjigu, desnu stranu, pa levu preko desne, donju pa gornju na kraju. Pritisnite lagano rukom odozgo kako bi dobili pravilan oblik paštetice, mada to i nije toliko bitno jer u toku pečenja kad krenu da se listaju one same promene oblik.
5.
Premažite ih odozgo žumancetom, posipite malo susama i ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15-20 minuta.

Posluživanje
Paštetice obavezno prohladite malo pre konzumiranja, to je moja preporuka jer iz iskustva znam kako loše može da vam bude ako jedete vrelo testo, na svojoj koži (čitaj želucu) sam osetila ;)

0 komentari:

Objavi komentar