subota, 8. listopada 2016.

NAJBOLJI ČOKOLADNI KOLAČ SA JAGODAMA


Jagoda je osobito omiljeno voće i šteta je ne iskoristiti i ne napraviti jedan dobar kolač.Ovaj recept je nastao kombinacijom sastojaka koje sam imala kod kuće.Dobila sam predivnu beze koru s bademima i finu mirišljavu kremu od jagoda.

Sastojci
BEZE KORA:
6 bjeljanjaka
200 g šećera
100 g mljevenih badema
40 g brašna+1/2 žličice praška za pecivo
1. KREMA
400 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
1 žlica Lino lade nougat
2. KREMA:
2 vrećice pudinga od vanilije
6 žumanjaka
800 ml mlijeka
1 vanilin šećer
6 žlica šećera
200 ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine
I JOŠ:
400 g jagoda

Priprema
1.
Ispeći beze koru:napraviti snijeg od bjeljanjaka,postepeno dodavati šećer i miksati dok se otopi.
Je li se šećer otopio isprobamo prstima tj. palcem i kažiprstom protrljati malo mase i ako se ne osjeti šećer gotovo je.
Kuhačom umiješati bademe i brašno promiješano s praškom za pecivo.
Veliki lim za pečenje(30x32 cm) pomastiti i posipati oštrim brašnom te uliti smjesu bjeljanjaka.Poravnati i staviti peći u ugrijanu pećnicu na 150 oko 30-tak min. tj. dok dobije zlaćanu koru.
Pečeno ohladiti.
2.
Dok se kora peće,otopiti ganache-slatko vrhnje,žlicu Lino lade nougat i izlomljenu čokoladu zagrijavati na laganoj vatri.Miješati dok se čokolada ne otopi,paziti da ne zavri.
3.
Na ohlađenu koru preliti mlaki ganache,poravnati i ostaviti na hlađenje u frižider.
4.
Dok se kora s ganachom hladi napraviti 2. kremu-pudinge,žumanjke,vanilin šećer i obićni šećer razmutiti sa malo mlijeka(oduzeti od 800 ml).
Preostalo mlijeko staviti da zavri i ukuhati promiješan puding.
Ohladiti uz povremeno miješanje.
Izmiksati slatko vrhnje.
Izmiksati ohlađen puding(da se razbiju eventualne grudice)i dodavati izrađen šlag.Dobro izraditi.
5.
Dobivenu kremu podijeliti na 2 dijela.U jedan dio dodati 100 g izmiksanih jagoda i 300 g narezanih jagoda.Narezane jagode pažljivo rukom umiješati u kremu.
Otopiti vrećicu želatine,nakon 10-tak minuta zagrijati ju na laganoj vatri i dodati u dio kreme sa jagodama.
Dodatak za one koji ne vole želatinu i žele ju izbjeći:kada sam umiješala pasirane jagode krema je bila malo rjeđa i zato sam dodala želatinu.Ako se želi izbjeći želatina onda ne treba dodavati pasirane jagode,nego cijelu količinu jagoda nasjeckati i pažljivo umiješati u kremu.
6.
Ohlađenu koru sa stvrdnutim ganachom premazati kremom s jagodama i poravnati.
Preko premazati preostalu žutu kremu i posipati naribanom čokoladom.Može se svaka kocka kolača ukrasiti polovicom jagode.
Ostaviti kolač par sati u frižider da se dobro ohladi i stegne.
7.
Može se peći i kao torta u kalupu 26 cm.
Na slici je na ganachu žuta krema,a po vrhu krema s jagodama.

0 komentari:

Objavi komentar