srijeda, 5. listopada 2016.

PITA PRIJESNAC

PITA PRIJESNAC
Nekako mi je ova lijepa pita pomalo pala u zaborav ili je nepravedno zapostavljena .... Ima dugu tradiciju u kuhinji mostarskog lokaliteta.Njeznog okusa slicna slanom  pudingu  od jogurta umotanom u fine kore tankog tijesta za pitu.Nije komplikovana za napraviti,prakticna je, jer se moze raditi sa gotovim korama,ali puno ljepsa(kao isvaka druga pita i burek) sa korama “handmade”tj. domacim korama,rucno razvijanim

Sastojci 
500 gr tankih kora za pitu
ulje za premazivanje
FIL:
1,2 litra(12 dl) blagog jogurta srednje gustoce
4-5 jaja
soljica ulja(za crnu kafu)
1 dobra saka brasna(oko 50 gr)
malo soli
malo kopra(mirodjije)-nije neophodno

Priprema
1.
Pita je slagana i u ovom receptu kolicine sastojaka su za veliki pleh od rerne.
 FIL :
Staviti u zdjelu jogurt+jaja+malo soli(po ukusu)+ulje dobro sve izmijesati zicom,pa dodati brasno lijepo ga ujediniti da ne bude grudvica.Ako imate dodati sitno sjeckanih “listica” kopra.
2.
Odvojiti 1 -2 “lijepe”kore za zavrsnicu
Ako koristite kupovne kore podijelite ih na dva dijela,pa “krojite”prema velicini pleha,jednako tako i sa DOMACIM KORAMA
Tepsiju od pecnice namastiti uljem.
Prvi sloj kora neka malo prelazi ivice pleha,kako fil koji je tecan poslije ne bi curio van.
Kore prskati uljem(ne previse)
3.
Kada ste potrosili prvu polovicu kora,izliti smjesu jogurta i jaja,pa one krajeve kora koje su prelazile pleh prebaciti unutra.
Nastaviti slaganje i “diskretno”uljenje kora dok ih sve ne utrosite.
Zavrsiti sa dvije kore prethodno odvojene.,ususkati krajeve kora da idu prema unutra.
Premazati mjesavinom ulja i mlijeka cijelu povrsinu,pa zatim ostrim nozem(ili reckastim ako je lakse) samo naznaciti “buduce” komade ostavljajuci trag samo na gornjoj kori(a ako vam je komplikovano mozete ostaviti pa je rezati kada bude vec pecena i dobro prohladjena)
4.
Prijesnac peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 160-180°C(prilagoditi sopstvenoj pecnici) oko 30 minuta dok lijepo ne porumeni.Ako je potrebno da ne pregori pokriti pek papirom
Pecenu pitu pokriti drugim plehom i ostaviti je da se ohladi i omeksa.
Rezati kocke,sve zaciniti  “ucvrkanim” maslacem ili zagrijanim maslom.

Posluživanje
Sluziti uz svjezu sezonsku salatu.
Prijatno.

0 komentari:

Objavi komentar