subota, 8. listopada 2016.

PRAZNIČNA POGAČA


Mislim da pod ovim imenom već imam postavljeni recept ali želela sam da ga zadržim zato što sam je pod tim imenom videla na FB.Polovina te pogače bila je formirana na drugačiji način a sastojke i količine odredila sam po mom ukusu.Ja vam dajem ideju i inspiraciju a vi slobodno umesite vaše omiljeno testo  i upustite se u avanturu.Uživajte !!!

Sastojci  
600+50gr brasno t 400
20gr svezi kvasac
250ml mesavina vode i mleka{nije bitan srazmer}
50ml jogurt
50ml ulje
1 jaje + belance
2 kasikice secer
2 kasikice soli
70gr puter ili margarin po ukusu za premazivanje kora
1 zumance za premazivanje
susam ili slicno po ukusu

Priprema
1.
U dublji sud za mesenje stavimo izmrvljeni kvasac,kasikicu secera ,malo vode i brasna i promesamo kasikom da se sjedini a zatim dodajemo sve tecne sastojke-jogurt ,ulje,jaje i belance,sol i secer i cela kolicina mesavine vode i mleka.Promesamo sve kasikom a zatim dodajemo brasno polako i mesimo rukom dok dobijemo meko i elastino testo koje se ne lepi na ruke.Ja sam predvidela 600gr, ali dodala sam jos 50-70gr(zavisi od brasna]Ostavimo testo da odmara oko 10-15min ne vise.Izrucimo ga na pobrasnjeni radni sto i delimo a 4 dela.Od svakog formiramo kuglicu i stavljamo sa strane.U posudicu samo malo otopimo margarin ili puter. Oklagijom od svake lopte testa formiramo krug od oko25cm.cetkicom premazemo puterom i redjamo ih jedan preko drugog{poslednji ne premazujemo
2.
Tako poredjane krugove prebacimo na pek papir koji je malo veci od kalupa a kalup je sa precnikom od 26cm.Malom casicom belezimo krug u sredini kako bi znali dokle rezemo kore.Ostrim nozem delimo krug na 8 delova ne prelazeci krug na sredini.
3.
Svaku osminu delimo na 3 dela i pletemo pletenicu tako sto je rez prema licu kako bi se pletenica listala.
4.
Ovo ponavljamo sa svakom osminom ali napominjem da sve ovo radite na papiru na sto a ne u kalupu i svaku osminu delite na 3 pletete pa tek posle rezete drugu osminu{ lakse je i sigurnije}
5.
Postupak ponavljamo sa svakom osminom.Sada zajedno sa papirom pogacu prebacimo u tepsiju koju smo prethodno premazali uljem ili puterom.Pokrijemo pogacu i ostavimo da raste oko 20min sto zavisi od topline u prostoriju u koju radimo.Premazemo umucenim zumancetom i po zelji dekorissemo.
6.
Pecemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200c oko 25-30min.

Posluživanje
Pogace ovog tipa odgovaraju sa svim i svacim ,slanim ili slatkim,sir i jogurt ili mleko i marmalada,to  prepustite onima koji ce uzivati u njoj. Ja uzivam dok je gledam !

0 komentari:

Objavi komentar